fbpx
menu

Staar

Normaal gesproken is de ooglens helder. Bij staar (cataract) wordt de lens geleidelijk troebeler. Dit is een veel voorkomende aandoening van het verouderende oog. Een troebele ooglens zorgt ervoor dat lichtstralen niet meer hun natuurlijke weg naar het netvlies vinden, waardoor het beeld niet meer scherp te zien is. Zoals wanneer u door een beslagen ruit kijkt. Dit is te verhelpen door een staaroperatie te laten uitvoeren.

Bij wie komt staar voor?

Staar komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar. Wereldwijd gezien is staar de meest voorkomende oogaandoening. Een staaroperatie is de meest voorkomende succesvolle operatie van Nederland. Per jaar worden ruim 175.000 mensen geholpen aan staar.

Klachten bij staar:

  • Minder/wazig zien: Alsof u door een beslagen ruit kijkt. Zowel in de verte als dichtbij.
  • Kleurverandering: de omgeving lijkt grauwer, minder kleurrijk;
  • Dubbel zicht: Dit komt omdat het licht onregelmatig gebroken wordt door de troebele ooglens;
  • Halo’s / verblinding: Bij bepaalde vormen van staar heeft u last van verblinding door bijvoorbeeld koplampen. U ziet halo’s rondom de koplampen en lantaarnpalen. Dit komt ook door de troebele ooglens;
  • Snel wisselende brilsterkte: De breking van het licht verandert ten gevolge van zwelling van uw ooglens;
  • Slechter zien in het donker: De troebele ooglens houdt licht tegen, waardoor u slechts baat heeft bij een (zeer) felle lamp.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op