fbpx
menu

CBR-keuring Rijbewijs

Zie je nog voldoende in het verkeer? Voor de bepaling van de gezichtsscherpte voor het rijbewijs kun je natuurlijk ook bij ons terecht.

Wanneer je 75 jaar wordt is een verplichte keuring voor het rijbewijs noodzakelijk, deze keuring is bedoeld om veilig en verantwoord aan het verkeer te kunnen blijven deelnemen.

Wanneer bij de medische keuring blijkt dat je minder goed ziet, een verminderd gezichtsveld hebt of positief antwoord op enkele vragen, zal het CBR een extra formulier opsturen voor een oogkeuring bij een oogarts.


Oogarts keuring
Woldringh Optiek heeft voor deze oogkeuring afspraken gemaakt met de oogartsen van de Okulus. groep.

Wanneer je door het CBR de aanwijzing hebt gekregen dat je door een oogarts gekeurd moet worden, kan onze optometrist dit onderzoek bij je uitvoeren. Wij sturen onze onderzoeksgegevens door naar de oogarts, die geeft uiteindelijk het advies richting het CBR. Hierdoor kunt je het bezoek aan de oogarts en de bijkomende lange wachttijd, overslaan.

Een CBR keuringsonderzoek kost  €124,50 en duurt 30 minuten. Dit onderzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit onderzoek bestaat uit:

 • Oogscreening
 • Bepalen van gezichtsscherpte met en zonder correctie
 • OCT opname
 • Fundus foto
 • Spleetlamp opname (indien nodig)

Er is een mogelijkheid dat je gedruppeld wordt tijdens dit onderzoek. Dit houdt in dat je dan wazig kan gaan zien en lichtgevoelig bent ivm vergrote pupillen. Hou er rekening mee dat je tijdelijk niet meer zelf auto mag rijden na het toedienen van deze druppels.

Binoculair Esterman Gezichtsveldonderzoek

Bij een aantal aandoeningen die tot afwijkingen van het gezichtsveld kunnen leiden kan de oogarts en/of of het CBR vragen om een aanvullend gezichtsveldonderzoek volgens de methode Esterman. Dit is ongeveer in 4% van de keuringen het geval.

De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 • Onder behandeling zijn van glaucoom
 • Een (al dan niet verwijderde) hersentumor
 • Na een hersenbloeding- of infarct
 • Afwijkingen aan de oogzenuw of het netvlies die kunnen leiden tot defecten aan het gezichtsveld

Het specialistisch aanvullend gezichtsveldonderzoek kan niet bij Woldringh Optiek uitgevoerd worden. Indien dit nodig is kan een medewerker van de Okulus groep jou doorverwijzen naar een locatie waar dit gezichtsveld onderzoek uitgevoerd kan worden. Dit kan eventueel ook jou thuis. Voor het aanvullende gezichtsveldonderzoek worden door de uitvoerder extra kosten in rekening gebracht.

In zeer zeldzame gevallen heeft de oogarts informatie van jouw behandelend (huis)arts nodig. Jouw behandelend (huis)arts kan hiervoor kosten in rekening brengen. Deze kosten worden aan jou doorberekend. In dat geval ontvang je uiteraard een kopie factuur van deze kosten . Mocht je het niet eens zijn met deze kosten dan kun je contact opnemen met je eigen behandelend (huis)arts.

Voorbereiding

Het onderstaande vragen wij je mee te nemen bij een CBR keuringsonderzoek:

 • Uitnodigingsbrief CBR met daar op het Zorgdomein (ZD)nummer met verwijzing naar een OOGARTS
 • Bestaande bril/lenzen
 • Legitimatie bewijs / BSN nummer
 • Indien van toepassing: oogheelkundig medisch verleden
 • E-mailadres van jezelf of een door jou vertrouwd familielid en/of kennis om eventueel een afschrift van het onderzoek te ontvangen ( dit kan uitsluitend per e-mail door de oogarts gestuurd worden).

Er staat 30 minuten gereserveerd voor het onderzoek. Vergeet daarom de gegevens niet mee te nemen naar het onderzoek, want anders moet onze optometrist een tweede consult inplannen, daarvoor zijn extra kosten verschuldigd.

Ben je nog geen klant van ons? Kom dan op tijd zodat we je klantgegevens netjes kunnen invoeren en eventuele voormetingen kunnen verrichten die nodig zijn voordat het optometrisch onderzoek start.

Het CBR oogarts onderzoek bevat geen oogmeting. Wens je wel een uitgebreide oogmeting? Geef dit dan bij het maken van de afspraak aan zodat we extra tijd in kunnen plannen. Hiervoor gelden onze reguliere oogmeet kosten van €47,50 die worden gecrediteerd bij het aanschaffen van een bril of lenzen.

Afspraak maken CBR keuring

Je kunt online een afspraak inplannen bij één van onze optometristen in de Herestraat 21 Groningen of Grotestraat 9 Bedum via onze online agenda. Uiteraard kun je ook bellen naar onze afsprakenlijn op 050-3116321. Als er op korter termijn geen plaats is kunt je ook vrijblijvend op onze wachtlijst geplaatst worden. Mocht er een afspraak uitvallen bellen we of jij misschien op die tijd kunt komen.