fbpx
menu

Verschil Optometrist en Opticien

De opticien meet je gezichtsscherpte en de bijbehorende brilsterkte. Wanneer je wil weten hoe het met de gezondheid van je ogen is ga je naar de optometrist deze kan naast het bepalen van de bril- of contactlenssterkte ook naar de gezondheid van je oog kijken.

Opticien

Vroeger was de start van een bril of contactlenzen een bezoek aan de oogarts. Vervolgens zorgde de opticien voor de juiste bril of contactlenzen.

Optometrist

Tegenwoordig kun je zonder verwijzing van de huisarts een afspraak met de optometrist maken voor een oogonderzoek. Want sinds 2000 is dit beroep officieel opgenomen in de “Wet BIG” (wet op beroepen in individuele gezondheidszorg). De optometrist is wettelijk erkend als oogzorgverlener.

Optometrie is een zelfstandig beroep in de eerstelijns oogzorg en zal vanwege de wachtlijsten en vergrijzing een steeds grotere rol gaan spelen.

Bij Woldringh Optiek zijn meerdere optometristen werkzaam. Naast de contactlens- aanpassingen/controles en oogmetingen, voeren zij optometrische onderzoeken uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Als verdere behandeling nodig blijkt te zijn, dan wordt u doorverwezen naar de huis- of oogarts.

Titelbescherming

Het beroep opticien kent geen titelbescherming. Het is dus (helaas) toegestaan dat niet-gediplomeerden zich opticien kunnen noemen. Dit zelfde geldt voor het beroep contactlensspecialist. Bij Woldringh worden je ogen uitsluitend gemeten door medewerkers met minimaal het MBO- optiek diploma, MBO- contactlensspecialisten diploma of HBO gediplomeerde optometristen.
Het beroep optometrist is een wettelijke erkende beroepsgroep binnen de gezondheidszorg en geniet hierdoor titelbescherming.

SBB erkend leerbedrijf

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). is het kennis- en opleidingencentrum voor vakmanschap. Woldringh heeft voor al haar drie vestigingen de status van erkend leerbedrijf niveau 4 en is gecertificeerd om opticiens en contactlensspecialisten tijdens hun opleiding te begeleiden. Voor de Hogeschool Utrecht verzorgen wij stageplekken voor studenten die de opleiding tot optometrist volgen.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op