fbpx
menu

Low Vision

Low Vision is het zelfs met contactlenzen en/of een bril niet voldoende kunnen zien doordat het netvlies is beschadigd of stukken van het gezichtsveld uitvallen of doordat de lens troebel is.

Wanneer is iemand slechtziend?

Men spreekt van slechtziendheid wanneer de visus (=gezichtsscherpte) < 0,3 en ≥ 0,05 en/of de diameter van het gezichtsveld Daarnaast kunnen ook andere afwijkingen zoals bijvoorbeeld slecht contrast zien, moeilijk kunnen aanpassen aan licht en donker of een visus lager dan 0,5 in onze visueel ingestelde maatschappij leiden tot visuele beperkingen. De richtlijn van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van de oogartsen in Nederland, stelt daarom dat ook vaak in deze gevallen sprake kan zijn van slechtziendheid.

Wat doet een low-visionspecialist?

Een low-visionspecialist onderzoekt de ogen van een slechtziende en brengt in kaart bij welke bezigheden de slechtziende ondersteuning van hulpmiddelen voor het zien nodig heeft. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek adviseert een low-visionspecialist één of meerdere bijzondere hulpmiddelen voor het zien. Met deze hulpmiddelen kan het weer mogelijk zijn om bijvoorbeeld te lezen, televisie te kijken, computerwerk te verrichten of hobby’s uit te oefenen. Naast het advies kan de low-visionspecialist het hulpmiddel in samenspraak met oogarts. In veel gevallen wordt ook de vergoeding door de zorgverzekeraar door de low-visionspecialist geregeld.

Hulpmiddelen

Onze low-visionspecialist kan onderzoeken of u baat heeft bij een bijzonder optisch hulpmiddel en dit desgewenst voor u aanmeten. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld prismakijkers, hoge additie leesbrillen ( Kestenbaum loepbrillen) en filterglazen. Wij kunnen deze hulpmiddelen aanmeten die kunnen helpen om bijvoorbeeld weer te kunnen lezen, televisie te kunnen kijken of een hobby te kunnen uitoefenen.

Een informatieve site voor en door slechtzienden is www.kimbols.be.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op