fbpx
menu
Leestijd: 2 minutes

OCT-scan

Voor een optimaal zicht is het belangrijk dat je ogen in goede gezondheid verkeren. Wanneer je huisarts of optometrist twijfelt over de gezondheid van je ogen, kan hij of zij voorstellen om een OCT-scan te laten uitvoeren. Hierbij wordt op een geheel pijnloze manier de binnenkant van het oog in kaart gebracht zonder uw oog aan te raken, om aandoeningen vast te stellen of uit te sluiten.

Wat is een OCT-scan?

OCT staat voor Optical Coherence Tomograph. Tijdens een OCT-scan bij Woldringh Optiek maken we beeldvormende foto’s van het netvlies in een hoge resolutie. Hierbij worden bepaalde onderdelen van je oog met 3D-beelden in kaart gebracht. Zo maken we een 3D-beeld van de dwarsdoorsnede van het netvlies, oogzenuw en het voorste oogsegment.

Met behulp van de foto’s kijkt onze optometrist nauwkeurig naar de gezondheid van jouw ogen. Op deze manier kunnen er oogaandoeningen zoals Glaucoom en Macula Degeneratie worden vastgesteld. Ook kan de optometrist met deze OCT-scan de aslengte meten. De aslengte speelt een grote rol bij toenemende bijziendheid bij kinderen en wordt tijdens de scan in kaart gebracht. 

Nadat de gezondheid van je oog is vastgesteld, kijkt onze optometrist met je mee naar wat je vervolgens het beste kunt doen. We geven je een passend advies en kijken graag met je mee naar de benodigde behandelingen.

Dit zijn voorbeeldfoto’s gemaakt met een OCT-scanner.

Hoe werkt een OCT-scan?

Je kunt een OCT-scanner vergelijken met het maken van een echo. Een echografie laat beeld zien door middel van geluidsgolven. Bij een OCT-scan gebeurt dit ook, maar dan door gebruik van lichtgolven.

Scan zonder röntgenstraling

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten in kaart worden gebracht. Bij Woldringh Optiek maken we gebruik van de zogenaamde ‘Angio module’, waarbij we wel de bloedvaten op het netvlies kunnen zien, zonder gebruik te maken van röntgenstraling. Op deze manier kunnen we zien of er een afwijkingen zoals een verwijding of vernauwing zit in de bloedvaten.

Wachttijden van een OCT-onderzoek

De wachttijd voor een OCT-scan bij een oogarts in het Noorden van Nederland is al snel 90-210 dagen. Bij ons kun je vaak binnen een week terecht voor een onderzoek. Je kunt je laten doorverwijzen door je huisarts of op eigen initiatief een afspraak bij ons maken met één van onze optometristen. Deze geavanceerde OCT scanners vind je in onze vestigingen Herestraat 21 Groningen en Grotestraat 9 Bedum.

Wat kan je verwachten van een OCT-onderzoek?

Tijdens de OCT-scan raakt de scanner het oog niet aan. Het onderzoek is daarom ook volledig pijnloos.

Het volledige optometrisch onderzoek duurt ongeveer één uur. Om goede foto’s van jouw ogen te kunnen maken, krijg je van tevoren soms pupilverwijdende druppels toegediend. Hierdoor is je zicht tijdelijk wazig en kan licht gevoelig zijn. Daarom raden we je aan om na het onderzoek een zonnebril te dragen. Autorijden direct na deze druppels vaak helaas niet mogelijk. Doe daarom een zonnebril op en neem iemand mee naar het onderzoek om je naar huis te begeleiden.

De kosten voor een onderzoek met OCT-scan door onze optometristen vind je in onze prijslijst. Veel zorgverzekeraars vergoeden het onderzoek niet, maar voor de zekerheid kun je dit bij de verzekeraar informeren.

Optometrist

Maak (online) een afspraak  met één van onze optometristen.