fbpx
menu

Wat is optometrie

Optometrie (of oogmeetkunde) is een wetenschap waarbij met behulp van metingen afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden.

Optometrisch onderzoek

Bij een optometrisch onderzoek wordt de sterkte van de ogen gemeten. Daarnaast kijkt de optometrist naar de gezondheid van het oog om te bepalen of er afwijkingen aan het oog zijn, zoals b.v. staar of een hoge oogdruk.

De optometrist

Een optometrist heeft de kennis en de mogelijkheden om te beoordelen of een oog gezond is of niet. De optometrist mag daarvoor diagnostische farmaca gebruiken om de ogen uitgebreid te testen. De optometrist geeft daarnaast adviezen over brillenglazen, speciale glazen (bv. met prisma’s), contactlenzen en hulpmiddelen voor slechtzienden.

De optometrist werkt volgens een vaststaand protocol en daardoor is een directe samenwerking mogelijk met een oogarts, huisarts en orthoptist. Het beroep van optometrist is sinds november 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder artikel 34 van de wet BIG. In vergelijking met een opticien is de optometrist hoger en breder opgeleid. Zodoende neemt de optometrist steeds meer taken van de huisarts en de oogarts over in de eerste lijn van de gezondheidszorg aangaande de oogzorg.

Bij Woldringh Optiek zijn meerdere optometristen werkzaam. Voor oogzorg en bij oogproblemen kunt u onze optometristen raadplegen.

Wilt u persoonlijk advies?

Wanneer u advies wilt, maak dan een afspraak.

Maak een afspraak