fbpx
Contactinformatie Maak een afspraak menu

Voorkom bijziendheid bij je kind

Kinderen hebben steeds eerder een bril of lenzen nodig.
Door op tijd actie te ondernemen, kan in vele gevallen bijziendheid worden tegengegaan.
Doe onze korte test en krijg direct inzicht
in het risico dat jouw kind loopt.

Hoe groot is het risico op toename van bijziendheid bij je zoon of dochter? Doe onze test!

Bijziendheid bij jouw kind tegengaan?

Maak een afspraak voor gratis voorlichting of plan direct een kinderoogonderzoek (vanaf 8 jaar)!

 • ✅ Voorlichting en risico-analyse
 • ✅ Uitsluitsel over of je kind risico loopt
  ✅ Uitleg over eventuele behandelmethodes

Waarom is het zo belangrijk om bijziendheid vroegtijdig te remmen?

Bijziendheid bij kinderen komt steeds vaker voor omdat ze te veel op schermen van tablets en mobieltjes kijken. Daarbij komt dat kinderen weinig buiten spelen waardoor hun ogen het lastig vinden om veraf scherp te stellen.

Momenteel is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Dit percentage loopt zelfs op naar 50% bij 20-jarigen. De grootste achteruitgang vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoe forser de toename van de min-sterkte, des te groter het risico wordt op ernstige oogproblemen op latere leeftijd. Door bijziendheid al op jonge leeftijd te signaleren en te remmen, verkleinen we de kans op (ernstige) oogproblemen, nu en voor de toekomst.

Meisje op bed met tablet en de gevolgen van bijziendheid bij kinderen

Hoe rem je bijziendheid bij je kind?

Door nieuwe onderzoeken, technieken en kennis kunnen we steeds beter de min-sterkte bij onze kinderen remmen. We noemen deze technieken ook wel Myopie Management. Op dit moment zijn er 3 mogelijkheden:

 1. Lifestyle advies
 2. Speciale contactlenzen
 3. Hoya MiYOSMART brillenglazen
 4. Atropine oogdruppels (via oogarts)

1. Lifestyle advies

Onze kinderen werken (te) veel met een smartphone of tablet. Dit zorgt ervoor dat hun ogen gewend raken om langdurig dichtbij scherp te stellen, maar het steeds lastiger vinden om veraf scherp te stellen. Het kinderoog groeit namelijk door te lang dichtbij kijken niet mooi rond, maar wordt langwerpig. Een gevarieerde lifestyle houdt daarom de ogen gezonder; hoe meer afwisseling des te beter. Wat kan je als ouder doen om je kinderen hierbij te helpen?

 • Een veel gebruikte regel is de 20-20-2 regel; na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur buitenspelen per dag.
 • Geef jonge kinderen een maximaal aantal beeldschermuren verdeelt over de dag.
 • Leg oudere kinderen het risico van hun eigen beeldschermgebruik uit zodat ze zich hier bewuster van worden.

Twee meisjes buitenspelend in het bos, lifestyle advies bij bijziendheid

speciale contactlenzen voor bijziendheid bij kinderen

2. Speciale contactlenzen

Tegenwoordig zijn er speciale contactlenzen verkrijgbaar die verdere achteruitgang van kinderogen voorkomen. Deze speciale contactlenzen zijn er in twee soorten:

 • Nachtlenzen. Je kind slaapt ‘s nachts met lenzen die de ogen corrigeert, waardoor zijn of haar zicht overdag scherp is. Dit betekent dat ze zonder bril of lenzen kunnen zwemmen en spelen!
 • Zachte lenzen. Je kind draagt overdag zachte, ademende lenzen, waarmee hij of zij alles kan doen. Ook spelen, sporten en stoeien dus!

3. Hoya MiYOSMART glazen

Dit is een nieuwe, kindvriendelijke, veilige en gemakkelijke behandeling, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen.
Meer informatie zie de speciale pagina over de werking hier.

4. Atropine oogdruppels

Als we na onderzoek een hoge min-sterkte (>6) verwachten, dan kan het zijn dat we je kind doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts heeft de mogelijkheid om atropine oogdruppels voor te schrijven, die een remmend effect hebben op bijziendheid. Daarnaast heeft je kind een bril of lenzen nodig om goed te kunnen zien.

antropine oogdruppels tegen bijziendheid bij kinderen

Kinderen binnen aan het spelen, lifestyle advies voor bijziendheid bij kinderen

Wat kunnen onze specialisten doen?

Om te bepalen wat het meest geschikt is voor jouw kind, kun je terecht bij onze optometristen. Zij zijn gespecialiseerd in het beperken van de toename van de min-sterkte bij kinderen.

Aan de hand van een kinderoogonderzoek bepaalt de specialist of er een behandelingstraject nodig is. De kosten voor een kinderoogonderzoek bedragen €85,-. Een voorlichtingsgesprek is altijd gratis.

Welke oogproblemen kunnen er op latere leeftijd ontstaan?

 1. Staar
  Een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
 2. Glaucoom
  Een verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Dit kan tot ernstige slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
 3. Netvliesaandoeningen
  Doordat bij bijziendheid de aslengte van het oog groeit, wordt het netvlies kwetsbaar. Het raakt los of er ontstaan scheurtjes. Ook dit kan tot ernstige slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
Oogproblemen op latere leeftijd ter gevolge van bijziendheid bij kinderen

Maak een Myopie Management afspraak

Maak een afspraak bij onze opticiens voor een gratis advies gesprek óf plan direct een afspraak bij onze optometrist voor een optometrisch myopie onderzoek (Herestraat).

Afspraak maken