fbpx
menu

Voorkom bijziendheid bij je kind

Kinderen hebben steeds eerder een bril of lenzen nodig.
Door op tijd actie te ondernemen, kan in vele gevallen bijziendheid worden tegengegaan.
Doe onze korte test en krijg direct inzicht
in het risico dat jouw kind loopt.

Hoe groot is het risico op toename van bijziendheid bij je zoon of dochter? Doe onze test!

Bijziendheid bij jouw kind tegengaan?

Maak een afspraak voor gratis voorlichting of plan direct een optometrisch kinderoogonderzoek (vanaf 8 jaar)!

  • Uitsluitsel over of je kind risico loopt
  • Uitleg over eventuele behandelmethodes
  • Voorlichting en risico-analyse

Wat is Myopie?

Myopie is een ander woord voor bijziendheid. Van dichtbij ziet je kind nog goed, veraf wordt het beeld wazig. Dit ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd. Je kind heeft dan een bril of lenzen met min-sterkte nodig om de wereld weer scherp te krijgen. Een kwart van de 13-jarigen in Nederland is nu bijziend. Bijziendheid is op zich niet gevaarlijk, echter wel vaak sterk progressief. De grootste achteruitgang vindt plaats bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar. Daarbij loopt één op de vijf kinderen risico op hoge bijziendheid en ernstige oogproblemen op latere leeftijd. 

Bijziendheid bij kinderen komt steeds vaker voor omdat ze te veel op schermen van tablets en mobieltjes kijken. Daarbij komt dat kinderen weinig buiten spelen waardoor hun ogen het lastig vinden om veraf scherp te stellen.

Wat is Myopie-management?

Myopie-management is het beperken van de achteruitgang van kinderogen. Om zo oogproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Kinderen jonger dan 8 jaar mogen alleen in het ziekenhuis worden geholpen met myopie-management. Myopie management heeft zin tot het kind is uitgegroeid.

Normaal oog: Het beeld wordt op het netvlies afgebeeld
Een myoop oog gecorrigeerd met een bril of een klassieke lens: Het beeld wordt perifeer achter het netvlies afgebeeld. Dit zorg voor een stimulans voor het oog om te groeien.
Een myoop oog gecorrigeerd met Myopie Management lens of brillenglas: Het beeld wordt voor het netvlies afgebeeld. Er is geen stimulans voor het oog om te groeien.

Hoe weet je eigenlijk of je kind bijziend is?

Soms is het overduidelijk, een andere keer weten de hersenen van onze kinderen bijziendheid slim te verbloemen. Het kan een signaal zijn als je kind:

– Last heeft van hoofdpijn of ‘vermoeide ogen
– Het schoolbord niet meer goed kan lezen
– Dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaat zitten
– Bij het lezen een boek heel dichtbij houdt
– Objecten in de verte niet goed kan zien
– Veel knippert, knijpt of in de ogen wrijft

Hoe rem je bijziendheid bij je kind?

Gelukkig kunnen we met nieuwe inzichten en technieken de toename van de min-sterkte bij kinderen remmen. Zodat we het risico op oogproblemen op latere leeftijd verkleinen. Bijziendheid remmen kan door:

1. Lifestyle advies
2. Speciale contactlenzen
3. Speciale glazen
4. Atropine oogdruppels (via oogarts)

Lifestyle advies

Een gezonde lifestyle houdt de ogen gezonder. Het belangrijkste advies hier is: zorg dat kinderen voldoende buiten zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat vooral het buitenlicht een belangrijke rol speelt in het voorkomen of vertragen van myopie. Daarnaast ontwikkelen kinderen die veel met een smartphone of tablet werken vaker bijziendheid. Dit komt omdat ze langdurig op een korte afstand kijken; hoe meer afwisseling des te beter. Hoe ga je daar als ouder mee om?

  • Een veel gebruikte regel is de 20-20-2 regel; na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur buitenspelen per dag.
  • Geef jonge kinderen een maximaal aantal beeldschermuren verdeelt over de dag.
  • Leg oudere kinderen het risico van hun eigen beeldschermgebruik uit zodat ze zich hier bewuster van worden.

Twee meisjes buitenspelend in het bos, lifestyle advies bij bijziendheid

Speciale contactlenzen

Met speciale contactlenzen kan verdere achteruitgang van kinderogen voorkomen worden. Deze speciale contactlenzen zijn er in twee soorten: Zachte lenzen (vanaf 8 jaar): Je kind draagt overdag zachte, ademende lenzen, waarmee hij of zij alles met een glimlach kan doen. Ook sporten en ravotten dus! Nachtlenzen (vanaf 12 jaar): Je kind slaapt ‘s nachts met lenzen, waardoor zijn of haar zicht overdag scherp is. Dat betekent zwemmen en spelen zonder bril of lenzen dus! 

Speciale glazen

In 2021 zijn ook de eerste brillenglazen waarmee myopie kan worden geremd op de markt gekomen. Deze glazen zorgen net als de speciale myopie management lenzen ervoor dat het perifere beeld niet achter maar voor het netvlies wordt geprojecteerd. Hierdoor wordt het oog niet verder gestimuleerd om door te groeien. 

Kijk hier voor een overzicht van de speciale glazen. 

Atropine oogdruppels

Als we na onderzoek een hoge min-sterkte (>6) verwachten, dan kan het zijn dat we je kind doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts heeft de mogelijkheid om oogdruppels voor te schrijven, die een remmend effect hebben op bijziendheid. Naast de druppels heeft je kind een bril of contactlenzen nodig om goed te kunnen zien.

Wat kunnen onze specialisten doen?

Om te bepalen wat het meest geschikt is voor jouw kind, kun je terecht bij onze specialisten. Dat zijn optometristen die gespecialiseerd zijn in het beperken van de toename van de min-sterkte bij kinderen. Ze geven je graag gratis voorlichting. Aan de hand van een kinderoogonderzoek bepaalt de specialist of er een behandelingstraject nodig is. Ook krijg je advies over lifestyle en de behandelmethodes.

Wat kost Myopie-management?

Als tijdens ons gratis eerste adviesgesprek blijkt dat je kind risico loopt maken we een afspraak voor een Optometrisch onderzoek. In anderhalf uur controleren we de ogen van je kind dan super zorgvuldig. Tijdens dit onderzoek stellen we vast welke behandeling mogelijk is en bespreken we het vervolgtraject.

Optometrisch Onderzoek (myopie management) €115
Behandeltraject vanaf €48.50 tot €73 per maand (afhankelijk van de gekozen interventie)

Maak een Myopie Management afspraak

Maak een afspraak bij onze opticiens voor een gratis advies gesprek óf plan direct een afspraak bij onze optometrist voor een optometrisch myopie onderzoek.

Afspraak maken