fbpx
menu
Leestijd: < 1 minute(n)

Wereld Glaucoomweek 2021: tijdige diagnose voorkomt gezichtsveldverlies

Bent je 40 jaar of ouder, zit de oogaandoening glaucoom bij je in de familie, of heb je een bril sterker dan +6 of -6? De Oogvereniging en de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) raden je dan aan je ogen te laten controleren op glaucoom, een oogaandoening die ongemerkt kan leiden tot verlies van gezichtsveld en zicht. De Oogvereniging en de OVN vragen hier aandacht voor tijdens de Wereld Glaucoomweek van 7 tot en met 13 maart 2021. 

Glaucoom is een oogaandoening waar je in het begin niet veel van hoeft te merken. Langzaam wordt je gezichtsveld kleiner, maar het ontbrekende beeld wordt meestal door de hersenen ingevuld. De meest voorkomende vormen van glaucoom kenmerken zich door een verhoogde oogdruk. Val je in de risicogroep dan is het raadzaam om je ogen te laten nakijken door een optometrist. Zonder (tijdige) behandeling – meestal door middel van oogdruppels – kan glaucoom leiden tot blijvende vermindering van gezichtsveld.

Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Het lastige van glaucoom is, is dat het een sluipende aandoening is die je niet direct merkt. Als je boven de 40 jaar bent en je mist regelmatig een stoeprandje, denkt je vermoedelijk dat je gewoon een nieuwe bril nodig hebt… terwijl tijdige behandeling gezichtsveld- en zichtverlies kan voorkomen.” 

“Een oogonderzoek voor de screening op glaucoom is niet ingrijpend, dus laat dat je niet weerhouden om je ogen te laten onderzoeken door een optometrist als je in de risicogroep valt”, aldus Gabriëlle Janssen, voorzitter OVN.

Bij onze optometristen kun je terecht voor een uitgebreide glaucoom screening. Dit betekend een meting van je gezichtsscherpte, oogdruk en het bekijken van de oogzenuw. Een onderzoek duurt 60 minuten en kost €85,-. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Klik hier voor de 10 meest gestelde vragen over glaucoom.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op