fbpx
menu

Droge ogen

Droge, branderige ogen kunnen heel vervelend zijn. De meeste mensen hebben er al wel eens mee te maken gehad. Maar wat zijn droge ogen nu precies en hoe kom je er vanaf?

Wat zijn droge ogen?

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Hierdoor kunnen je ogen gaan branden of steken. Door te weinig of slechte kwaliteit traanvocht is je oog extra kwetsbaar voor uitdroging. 

De werking van de traanfilm

Bij elke knipperslag van het oog wordt traanvocht in een dun laagje – de traanfilm – gelijkmatig over het oog verdeeld. De traanfilm houdt het oog glad en beschermt het tegen de buitenlucht. De traanfilm bestaat uit een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden. Deze laag voorkomt het te snel verdampen van het traanvocht. Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier die ligt in de oogkas boven de buitenste ooghoek. Deze waterige laag zorgt ervoor dat je oog schoon blijft van vuil en stof. De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Oorzaken van droge ogen

In de basis komt het er op neer dat óf sprake is van te weinig traanvocht óf dat het traanvocht te snel verdampt. Droge ogen kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen droge ogen te maken hebben met ouderdom, de overgang, het dragen van contactlenzen en bijvoorbeeld het dagelijks werken in een omgeving met airconditioning of rook. Maar ook bepaalde ziekten en gebruik van bepaalde medicatie gaan gepaard met droge ogen. Andere oorzaken zijn te weinig of slechte knipperbewegingen, waardoor de traanvocht niet goed over het oog verdeeld wordt. 

De meest voorkomende klachten bij droge ogen

Bij droge ogen komen vaak één of meerdere van de onderstaande klachten voor:

  • een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel
  • geïrriteerde ogen
  • het gevoel alsof er zand in je ogen zit
  • slijmdraden in je ogen
  • wazig zien
  • rode ogen
  • veel tranen
  • je oogleden zitten regelmatig vastgeplakt of er zitten korstjes op, met name in de ochtend 

Droge ogen vergroten ook de kans op oogontstekingen. 

Hoe voorkom ik droge ogen?

Soms mensen merken dat ze bij bepaalde omstandigheden meer klachten hebben dan anders. Het makkelijkste is dus om deze omstandigheden te veranderen. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verhogen van de luchtvochtigheid in je woning door waterbakken neer te zetten als de verwarming aanstaat.
  • Het vermijden van ruimtes met rook, airconditioning of ventilators. 
  • Draag je contactlenzen? Dan kan het helpen om wat vaker een bril te dragen. 

Hulpmiddelen bij droge ogen

Mocht u toch nog last van droge ogen hebben, dan kunt u oogdruppels proberen. De oogdruppels van de Alcon Systane reeks blijken zeer goed te helpen tegen allerlei soorten droge ogen. Het het aan te raden om met een specialist te kijken naar de oorzaak van je droge ogen en de bijpassende oplossing(en). Maak gerust een afspraak met onze specialisten voor advies.

Systane_consumer_patient_brochure_100x210_NL_augusts2021-Woldringh

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op