fbpx
menu
Leestijd: 1 minute(n)

Glaucoomweek: Krijg geen spijt, check op tijd

Hoge oogdruk, verminderd gezichtsveld; het zijn gevolgen van de oogaandoening glaucoom. In 2021 waren er bij de huisarts 357.000 mensen bekend met glaucoom. Het is daarmee de meest voorkomende oogziekte in Nederland. 25% van de glaucoompatiënten is bij overlijden blind aan één oog, 10% aan beide ogen. Tijdige opsporing en behandeling kan blijvende schade voorkomen. Om die reden vraagt de Optometristenvereniging (OVN) samen met de Oogvereniging tijdens de Internationale Glaucoomweek aandacht voor deze oogaandoening. 

Bij Woldringh Optiek nemen wij oogzorg en oogonderzoek heel serieus. Wij kunnen in onze winkels in de Herestraat Groningen en de Grotestraat Bedum een Optometrisch Glaucoomonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door één van onze gediplomeerde optometristen.

Een sluipmoordenaar, zo wordt de oogaandoening glaucoom ook wel eens genoemd, omdat in het begin niet veel klachten merkbaar zijn. In 2021 waren er in totaal 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100  mannen en 200.900 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (Bron: Vzinfo).   

Wanneer er eenmaal schade is aan het oog, is dit niet meer te herstellen. Tijdige opsporing en goede behandeling (veelal met oogdruppels) kan verdere schade aan het oog en blindheid/slechtziendheid voorkomen. Uit onderzoek van de Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht blijkt dat bij overlijden 25% van de glaucoompatiënten blind is aan één oog en 10% aan twee ogen. Te late opsporing is een heel belangrijke oorzaak hiervan.

Risicofactoren  

Tijdige diagnose is dus van het grootste belang, maar hoe weet u dat u zich moet laten checken op glaucoom? De risicofactoren zijn leeftijd (40 jaar en ouder), erfelijkheid (glaucoom in de familie), brilsterkte (groter dan -6 of +6) en achtergrond (mensen van Aziatische of Afrikaanse achtergrond hebben een verhoogd risico). Maak dan direct een afspraak voor een Optometrisch Glaucoomonderzoek om uw ogen te laten controleren.

Check voor meer informatie over de Internationale Glaucoomweek: https://www.oogvereniging.nl/agenda/glaucoomweek-2023/

Afspraak

Maak direct een afspraak in één van onze winkels in Groningen of Bedum!

Klik hier om een afspraak te maken