fbpx
menu

Glaucoom

Glaucoom (verhoogde oogdruk) is een chronische oogaandoening die gepaard gaat met beschadiging van de oogzenuw en gezichtsvelduitval. Meestal is er ook sprake van een verhoogde oogdruk. Wereldwijd is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid. Met een goede behandeling kan verdere beschadiging van de oogzenuw en dus van het gezichtsveld worden gestopt. Helaas kan reeds bestaande schade niet worden hersteld.

Verhoogde oogdruk

De ruimte tussen het hoornvlies en de iris wordt de voorste oogkamer genoemd. In deze minuscule ruimte bevindt zich oogvocht, ook wel kamerwater genoemd. Dit water voert zuurstof en diverse voedingsstoffen aan. De oogdruk in het oog wordt bepaald door het evenwicht van het aangemaakte en weer afgevoerde kamerwater. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, wordt de druk in het oog opgevoerd. Zo kan het zijn dat er problemen zijn met de afvoer, waardoor de druk verhoogd doordat er teveel water bijkomt. Het kan ook zo zijn dat de afvoer prima werkt, maar dat de aanvoer juist is verhoogd.

De verhoging van de oogdruk heeft gevolgen voor zowel de voorste als de achterste oogkamer. Die bevindt zich tussen de iris en de ooglens. De hoge druk in deze achterste oogkamer heeft schadelijke gevolgen voor een van de meest gevoelige delen van uw oog, de oogzenuw.

Klachten

Het verraderlijke van glaucoom is dat u er pas iets van merkt wanneer het eigenlijk al te laat is. Lezen en scherp zien gaat lang goed. Meestal merkt u pas dat er iets aan de hand is, wanneer het gezichtsveld drastisch kleiner is geworden. Daarom adviseren wij ten zeerste dat mensen van boven de veertig hun ogen laten controleren. Zeker als er glaucoom in de familie bekend is. Bij Woldringh Optiek kunt u altijd terecht voor een glaucoom screening.

 

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op