fbpx
menu
Leestijd: < 1 minute(n)

Kwaliteitscriteria nodig voor online brillen

Oogdeskundigen waarschuwen voor de risico’s van brillen die online worden gekocht. Het ontbreekt vaak aan deskundig advies, waarschuwt de Optometristen Vereniging Nederland. Ze pleiten voor strengere eisen aan deze online aanbieders, om te beginnen de invoering van kwaliteitscriteria.

Een aantal zaken kan mis gaan als je niet minstens eens in de twee jaar een oogmeting te laten verrichten. Gegevens over de conditie van het oog heeft immers een alarmerende functie voor eventuele oogziektes, zegt Gabrielle Janssen, voorzitter van Optometristen Vereniging Nederland. “Het voordeel van een oogonderzoek bij de optometrist is dat het een beschermd beroep is en dat ook gekeken wordt naar de gezondheid van het oog zelf.”
Brillen die online worden aangemeten worden vaak verkocht zonder oogmeting en bij het online invoeren van een brilvoorschrift wordt niet gekeken naar de ouderdom daarvan en de gezichtsscherpte van degene voor wie de bril bestemd is.” Een verbod op de online verkoop van brillen is onwenselijk, zegt Janssen, maar kwaliteitscriteria kunnen een heleboel klachten voorkomen. “Bij sommige websites staat dat je naar een oogarts moet gaan. Dat lijkt mij een hele onwenselijke situatie.”
Goedkope bril
Redacteur Frank Kromer is toe aan een nieuwe bril dus ging hij samen met verslaggever Martijn de Rijk op zoek naar een nieuwe en vooral goedkope bril op internet.
Nieuwszender BNR heeft onderzoekje gedaan naar online brillen kopen.

Klik op de link voor het complete bericht en een geluidsfragment. BNR Online brillen

Kom eens langs

Kom eens langs in Groningen of Bedum.
Profiteer tot 1 mei nog van onze meer dan 1 bril actie