fbpx
menu

Bijziendheid bij kinderen remmen met MiYOSMART van HoyaMiYO

Heeft jouw kind last van bijziendheid? Brillen met MiYOSMART glazen van Hoya zijn kindvriendelijk en remt de bijziendheid bij kinderen. In dit artikel leggen we je uit hoe de MiYOSMART glazen, voorzien van D.I.M.S.-technology, werken en hoe dit jouw kind kan helpen. 

Wat is bijziendheid bij kinderen?

Met bijziendheid zie je dicht bij goed, maar wordt het zicht wazig als je veraf kijkt. Dit heeft te maken met een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is, of als het hoornvlies te sterk gekromd, of te dik is, wordt het beeld vóór het netvlies geprojecteerd, in plaats van op het netvlies. Dit maakt dat je wazig ziet in de verte.

Hoe ontstaat bijziendheid bij kinderen?

Bijziendheid kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen. Door te vaak, te lang achter elkaar dichtbij te kijken, (bijvoorbeeld door schermgebruik of lezen) past het oog zich aan op het vaak dicht bij kijken. Het oog groeit naar achteren, zodat hij zich minder hoeft in te spannen bij het dichtbij kijken. Dit zorgt er tegelijkertijd voor, dat ver weg kijken lastiger wordt. Hierdoor zie je niet meer scherp van veraf.

Is bijziendheid erfelijk?

Vaak en te lang dicht bij kijken is een veelvoorkomende reden dat kinderen last krijgen van bijziendheid. Ook blijft bijziendheid erfelijk te zijn. Daarnaast komt bijziendheid ook bij verschillende afkomsten vaker voor. Zo blijkt uit onderzoek dat bijziendheid vaker voorkomt bij mensen met een Aziatische of Chinese afkomst.

Is bijziendheid bij kinderen schadelijk?

Als je als kind last van bijziendheid hebt, merk je direct al dat je minder goed ziet en dat je een bril of lenzen nodig hebt in een hogere sterkte. Daarnaast heb je bij het ouder worden een grotere kans op oogziektes. Daarom is het belangrijk om bijziendheid zoveel mogelijk af te remmen. 

Lees meer over bijziendheid bij kinderen

Kun je bijziendheid bij kinderen zelf remmen?

We raden aan om kinderen met bijziendheid bij ons langs te laten komen voor onderzoek. Ook kun je jouw kind aanleren, om na elke 20 minuten dicht bij te hebben gekeken, 20 seconden veraf te kijken. Ook raden we aan om jouw kind elke dag minimaal 2 uren buiten te laten spelen. Jouw kind kijkt dan automatisch vaker veraf. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Uv-licht de schadelijke groei ook nog eens remt! 

Wat moet je doen bij bijziendheid bij kinderen?

Wanneer je merkt dat jouw kind moeite heeft om op afstand scherp te zien, hij of zij zich moeilijker kan concentreren op school, of een belemmering ervaart bij het spelen, is het een goed idee om een afspraak bij ons in te plannen. We voeren dan een onderzoek uit en bieden een oplossing, zoals bijvoorbeeld MiYOSMART glazen, om de bijziendheid te remmen.

Gelukkig toont wetenschappelijk onderzoek aan dat bijziendheid af te remmen is. Dit wordt gedaan door het bieden van constante myope defocus, in combinatie met het bieden van scherp zicht. Glazen met defocus geven het beeld op het netvlies zelf weer, en een stukje vóór het netvlies. Dit stimuleert het oog om niet verder naar achteren te groeien. 

Door het sterk stijgende aantal mensen met (ernstige) bijziendheid, heeft brillenglazen producent HOYA, samen met de Polytechnische Universiteit van Hongkong, de D.I.M.S.-technology ontwikkeld. Met deze technologie wordt toenemende bijziendheid doeltreffend behandeld.

We helpen jouw kind graag bij zijn of haar bijziendheid. Dit doen we door brillenglazen en/of contactlenzen op maat te maken die beschikt over de D.I.M.S.-technology. Onze optometristen zijn het er over eens dat dit de meest doeltreffende behandeling voor kinderen met bijziendheid is. 

Hoe werken MiYOSMART brillenglazen?

De gele vlek is datgene van je oog waarmee je ziet. Bij MiYOSMART brillenglazen blijf je met de gele vlek sterk zien, maar daaromheen zitten bijna 400 kleine defocus segmentjes aangebracht. Die segmentjes zorgen ervoor dat het brandpunt nu een beetje voor het netvlies licht, in plaats van achter. Dit voorkomt dat het oog de prikkel krijgt om verder te vervormen.

Wat is bijziendheid?
Bijziendheid remmen met MiYOSMART brillenglazen
Zo werken MiYOSMART brillenglazen

MiYOSMART glazen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zoals de standaard variant van  helder glas, en sinds kort ook in meekleurende glazen Chameleon en als zonneglazen Sunbird. Kinderen lopen vanwege hun grote pupillen en transparantere ooglenzen meer risico op oogschade door UV- licht. Als atropine oogdruppels onderdeel zijn van het myopie behandelplan van je kind is het heel belangrijk om extra aandacht te besteden aan het beschermen van de ogen tegen UV-licht. Deze atropine druppels verwijden de pupil daardoor ontstaat de kans op een hogere lichtgevoeligheid 

MiYOSMART Chameleon meekleurende brillenglazen 

Het kan erg onhandig zijn voor jonge kinderen om elke dag 2 brillen te moeten meenemen en om te onthouden dat elke keer dat ze naar buiten gaan ze een andere bril moeten opzetten. De MiYOSMART Chameleon brillenglazen zijn meekleurend, dit betekent dat ze opkleuren in zonlicht. De glazen passen zich zelf aan de hoeveelheid zonlicht aan. Zo zijn de ogen van je kind altijd goed beschermd.

MiYOSMART Sunbird gepolariseerde zonneglazen 

Naast de heldere MiYOSMART glazen zijn de MiYOSMART Sunbird zonneglazen een mooie aanvulling voor extra bescherming, soms worden kinderen gevoeliger voor zonlicht bij behandeling met atropine oogdruppels. De zonneglazen beschermen tegen fel zonlicht en verminderen schittering omdat ze gepolariseerd zijn.

Onderzoek naar de MiYOSMART brillenglazen

In een 6-jarig onderzoek is gekeken naar het effect van de MiYOSMART brillenglazen. Hierbij hebben deelnemers de MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology gedragen. Uit het resultaat van het onderzoek blijkt dat bij de deelnemers de toename van bijziendheid met gemiddeld 60% is afgeremd

Hoe werkt een MiYOSMART behandeling bij kinderen?

Het behandelplan met MiYOSMART brillenglazen is een kindvriendelijke, veilige en gemakkelijke behandeling. Dit omdat de behandeling vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen. Ze zien er ook net zo uit als standaard, enkelvoudige brillenglazen. Het materiaal van de brillenglazen is licht, dun, schokbestendig en biedt UV-bescherming. Daarnaast zien we vaak dat klanten snel wennen aan de brillen. De MiYOSMART glazen kunnen bovendien de hele dag en bij alle activiteiten worden gedragen.

Hoe worden de MiYOSMART glazen aangemeten?

Voor kinderen onder de 8 jaar, moeten de MiYOSMART glazen worden voorgeschreven door de oogarts. Vanaf 8 jaar kunnen onze optometristen deze glazen voorschrijven.

Het behandelplan start met een optometrisch onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de huidige status van de ogen. Daarnaast kijken we of het kind geschikt is voor deze vorm van myopie management. Daarna volgt een halfjaarlijks optometrisch onderzoek om de myopisatie te controleren.

Hoeveel kost een behandelplan met MiYOSMART glazen

Het behandelplan kost € 61 per maand en het contract duurt een jaar. Dit betreft het complete behandelplan, exclusief het uit te kiezen montuur. Op dit montuur krijg je een korting van 50%. Na dit jaar kun je dit plan uiteraard verlengen. Als je geen nieuwe glazen krijgt kost het behandelplan dan €19 per maand. Zodra je weer nieuwe glazen nodig hebt wordt het tarief weer 12 maanden €61. Mochten de sterkte van de ogen binnen dit jaar met >0.75 dpt toenemen, dan ruilen wij de glazen gratis om.

Vragen of meer informatie over de MiYOSMART glazen?

Heb je vragen of wil je meer informatie over MiYOSMART glazen of de behandeling? Neem contact op, maak een afspraak of kom langs bij een van onze vestigingen!

*  Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op