fbpx
menu

Macula Degeneratie

Wat is Macula Degeneratie?

Macula Degeneratie (MD) betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek. Het is een ingrijpende oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Bij MD is de gele vlek of macula beschadigd. De gele vlek is weliswaar een klein onderdeel van het netvlies, maar hiermee ziet u het grootste deel van de details. De gele vlek zorgt ervoor dat u kunt lezen of iemands gezicht kunt herkennen.

Droge en natte Macula Degeneratie

Er bestaan twee vormen van Macula Degeneratie: een ‘droge’ en een ‘natte’ vorm. Bij de ‘droge’ vorm gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit. De ‘natte’vorm is een agressieve variant van MD, waarbij het gezichtsvermogen zeer snel, soms in enkele weken, terugloopt. MD kan leiden tot ernstige slechtziendheid met ingrijpende gevolgen voor bijvoorbeeld lezen, autorijden, televisie kijken en het herkennen van gezichten.

Welke factoren verhogen de kans op het ontstaan van MD?

Het verouderingsproces is de grootste risicofactor om MD te krijgen. Vanaf 50 jaar neemt de kans op het ontwikkelen van MD toe. Daarnaast is het bekend dat:Vrouwen meer kans op het ontwikkelen van MD hebben,Roken een verhoogde kans op het ontwikkelen van MD geeft,Ongezonde voeding, met name een tekort aan groenten en fruit, de kans op het ontwikkelen van MD verhoogt,Bloedverwanten een verhoogde kans op het ontwikkelen van MD hebben, als dit bij ouders of grootouders voorkomt.

Wat merkt u als MD zich voordoet?

MD begint met het gevoel dat u minder details kan waarnemen. Ook het gevoel dat er onvoldoende licht is om goed te kunnen zien, kan een voorbode zijn van MD. Bij de ‘natte’ vorm van MD treden al snel meer uitgesproken verstoringen van het beeld op. De belangrijkste hiervan zijn rechte lijnen die krom of golvend worden waargenomen en vlekken in het centrale gezichtsveld. Voorbeelden hiervan zijn regels van een tekst die krom lijken te lopen, een geruit oppervlak dat onregelmatig overkomt of een muurplint of raamlijst die gebogen lijkt.

Een vroegtijdige opsporing en behandeling van MD is van groot belang! MD openbaart zich meestal in één oog tegelijk. De vervormde beelden die door het zieke oog worden waargenomen, worden meestal door het gezonde oog gecorrigeerd. Het is daarom van belang elk oog afzonderlijk te testen op mogelijke aanwezigheid van MD.

Voor een screening kunt u bij een van onze optometristen terecht.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op