fbpx
menu

Opticien & oogonderzoeken

Bij Woldringh Optiek werken uitsluitend gediplomeerde opticiens, contactlensspecialisten en optometristen.

De opticien
De opticien is opgeleid om de sterkte van uw ogen op te meten, en de juiste brilcorrectie voor te schrijven. Onze opticiens beschikken minimaal over het landelijk erkende MBO-4 diploma. Sinds 2015 duurt deze opleiding drie jaar, waarna de leerling officieel gediplomeerd opticien is. Na de studie zijn er verschillende vervolgstudies mogelijk, zoals bijvoorbeeld tot contactlensspecialist (twee jaar, MBO-4) en/of optometrist (4 jaar, HBO).

Wanneer u bij ons in de winkel komt voor een oogmeting verrichten wij de volgende onderzoeken:

De Anamnese
Een anamnese is niets minder dan uw voorgeschiedenis en relevante omstandigheden, zoals medicijngebruik of een aandoening. Tijdens de anamnese vragen wij u naar uw algemene gezondheid en de gezondheid van uw ogen. Zoals gezegd vragen wij ook naar uw medicijngebruik, omdat dit soms invloed heeft op uw zicht. Tevens vragen wij u naar oogziektes in de familie.

De voormetingen
Voordat we in de meetruimte uw ogen meten, vragen wij u om achter een zogenaamde ‘autorefractor’ plaats te nemen. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om snel en volkomen pijnloos een globale sterkte te bepalen. Aan de hand hiervan zal de opticien de oogmeting aanvangen.

Nadat we de globale sterkte hebben vastgesteld, zullen wij ook uw oogdruk opmeten. Door middel van een luchtstootje tegen uw oog kunnen wij zonder uw oog aan te raken de oogdruk bepalen. Deze waarde kan een indicatie zijn voor een eventuele oogafwijking.

Tot slot onderzoeken wij uw gezichtsveld. Omdat het niet slechts belangrijk is om scherp te kunnen zien, maar ook om een zo ruim mogelijk gezichtsveld te hebben. Ook bekijken wij de gevoeligheid van het netvlies. Wanneer deze drie korte testjes verricht zijn, zal de opticien uw ogen opmeten in de oogmeetruimte.

De oogmeting
In eerste instantie meet de opticien de sterkte per oog op. Daarna wordt gekeken naar de samenwerking tussen beide ogen. Wij meten zowel de verteafstand als de leesafstand op, en eventueel bepalen wij samen met u de gewenste werk, computer- of leesafstand. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u voor uw werk een beeldscherm moet aflezen op een grotere afstand dan normaal gebruikelijk is.

Het advies
Aan het eind van de meting bespreken wij onze bevindingen met u, waarna wij u advies geven over het soort glazen dat u het beste zou kunnen gebruiken. Mocht er na de oogmeting echter blijken dat er een aanvullend onderzoek gewenst is, dan kunt u doorverwezen worden naar een van onze optometristen. Meestal kan dit onderzoek op korte termijn plaatsvinden. U heeft hiervoor geen doorverwijzing van uw huisarts nodig.

U kunt altijd langskomen om uw ogen bij ons te laten controleren. Dit is geheel vrijblijvend. Wilt u er zeker van zijn dat u niet lang hoeft te wachten om gemeten te worden, dan adviseren wij u om van tevoren een afspraak te maken.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op