fbpx
menu

Astigmatisme

Wanneer het licht door een afwijkende oogbol niet ideaal wordt gebroken, spreekt men over een cilindrische afwijking. De medische term hiervoor is astigmatisme. Het is een veel voorkomende en ongevaarlijke afwijking die prima kan worden opgevangen met een bril en contactlenzen.

Astigmatisme

Bij astigmatisme heeft het voorste gedeelte van uw hoornvlies niet de vorm van een ronde bal, maar meer die van een rugbybal. Deze is ovaal, en dus niet overal even rond. De breking van het licht is dan nog steeds mogelijk, maar dit is niet overal gelijk. Op sommige plekken wordt het licht sterker gebroken, op andere plekken juist zwakker. Dit houdt in dat een astigmatisch oog een ongelijk brekend vermogen heeft. Lichtstralen worden niet overal op dezelfde wijze gebroken, en dit heeft invloed op het brandpunt (de plaats waar lichtstralen elkaar kruisen, en een helder beeld verzorgen). Bij een rond oog valt al het licht samen in een brandpunt op het netvlies. Een astigmatisch oog heeft twee brandpunten. Beide brandpunten vallen niet op het netvlies en zijn dus onscherp voor degene met het astigmatische oog.

Astigmatisme kan naast een reguliere oogsterkte voorkomen. Het komt echter ook wel voor dat er alleen een cilindrische afwijking wordt geconstateerd, zonder dat er sterkte voor de verte of dichtbij nodig is.

 

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op