fbpx
menu

Diabetes Mellitus

Wanneer u diabetes (suikerziekte) heeft, is de kans zeer aannemelijk dat u vroeg of laat problemen krijgt met uw zicht. Gelukkig zijn niet alle complicaties even ernstig. De meeste oogproblemen zijn op tijd te ontdekken en behandelen.

Diabetische retinopathie

Bij diabetici komt diabetische retinopathie voor. Dit is de Latijnse benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (de retina). Het netvlies is het achterste gedeelte van uw oog, waar ook de gele vlek zich op bevindt. Een uiterst gevoelig gedeelte van het oog, waar al het licht op samenvalt waardoor u beelden scherp kunt waarnemen. Door de retinopathie verzwakken de bloedvaatjes in het netvlies en kunnen ze zelfs gaan lekken. Hierdoor krijgt het oog te weinig zuurstof. Als reactie hierop maakt het oog nieuwe bloedvaatjes aan, welke op hun beurt ook kapot gaan. Dit zorgt voor bloedingen, en zonder behandeling kan het zelfs leiden tot slechtziendheid of blindheid.

De retinopathie bevindt zich meestal aan de buitenkant van uw gezichtsveld, en niet in het midden (waar u scherp ziet).

Andere oogproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van diabetis mellitus:

  • Cataract (vertroebeling van de ooglens, staar)
  • Hoge oogboldruk (Glaucoom)
  • Dubbel zicht (neuropathie)
  • Verandering van de vorm van de ooglens
  • Aantasting van het hoornvlies
  • Vochtophoping in het middelste deel van het netvlies (Macula Oedeem)

Diabetes en een bril

Doordat de suikerspiegel in de ooglens verandert, verandert ook het brekend vermogen van de ooglens waardoor de brilsterkte en de zichtscherpte ook steeds kunnen wisselen. Dit treedt met name op bij een slechte instelling van de suikerspiegel. Dit is niet ernstig maar wel lastig. De scherpte en brilsterkte stabiliseert weer als de instelling goed is. Derhalve is het raadzaam om uw bril pas aan te meten als de suiker spiegel stabiel is. Vaak plannen wij daarom ook een extra afspraak in om te zien of de gemeten sterkte overeen komt. Is dat niet zo, dan moeten we wachten totdat de suikerspiegel stabiel wordt.

Meer informatie?

Neem contact op met Woldringh Optiek wanneer je meer vragen hebt.

Neem contact op